Den här sidan är en annons

Lag Källberga. Från vänster Tor Andersson och Calle Axelson (Styrhytten), Viktor Araskog och Philip Silfverling (Fiskarhedenvillan), Stefan Gustavsson och Daniela Melzer (Blooc), Fredrik Hagel (Heba), Daniel Steding och Martin Stenlund (Källberga Mark), Carola Strömberg och Per Egon Johansson (Raoul Wallenbergskolan), Maria Frid och Hans Bjurström (Hoivatilat). Några aktörer saknas. (Foto: Rosie Alm)

Möt teamet bakom Källberga

Ett naturnära boende med fokus på social- och ekologisk hållbarhet där man kan förankra sig och bo kvar över generationer

Visionen om en ny naturnära stadsdel på landet öster om Ösmo har blivit verklighet. Lagom till skolstarten i augusti 2024 öppnar skola och förskola, flera villor och radhus är redan bebodda och i hög takt växer bebyggelsen ut över skog och slätter. Fullt utbyggt beräknas Källberga vara hemort för omkring 3 000 personer.

Det känns fantastiskt att se vår vision om en småskalig och hållbar stadsdel växa fram i samklang med naturen. Och det hade aldrig gått utan det nära samarbete vi har inom gruppen av samarbetspartners som utvecklar Källberga tillsammans med Nynäshamns kommun.

Det säger Daniel Steding, från råd­givningsföretaget Archus, som är med och utvecklar Källberga på uppdrag av Källberga Mark AB, som ägs av Marcus Wallenberg och Fanny Sachs. Källberga Mark ser till att detaljplanen och visionen om en naturnära, hållbar och levande stadsdel följs genom hela projektet.

– Både Nynäshamns kommun och markägaren har höga ambitioner med projektet. De drivande värdedelarna i projektet var redan från början de tre hållbarhetsbenen: social, ekonomisk och ekologisk hållbarhet, där vi vill skapa en långsiktigt hållbar stadsdel som smälter in i landskapet och är en plats för alla att bo kvar över generationer.

En helt central del i ett samhälle är skolan. Och lagom till skolstarten i augusti 2024 slår Nynäshamns första privata skola upp portarna i Källberga, Raoul Wallenbergskolan, en F-6 skola. Och bredvid en förskola som drivs av samma koncern.

– Inom Raoul Wallenbergskolan brukar vi tala om vikten av att ha skolan mitt i byn, att skolan hjälper till att forma vår framtid. Och mer mitt i byn än så här kan det knappast bli! säger Per Egon Johansson, grundare och vd för Raoul Wallenbergskolan.

Bredvid honom på slänten framför de rödmålade skolbyggnaderna står Carola Strömberg, rektor för F-6-skolan.

– Vi har 220 elever i F-6 och 65 förskolebarn inskrivna. Så det kommer att bli en rejäl invigningsfest i samband med skolstarten.

De som uppfört och äger skolfastigheten är fastighetsbolaget Hoivatilat, där Maria Frid är vd:

– Skolan är ritad i en lantlig stil med stående träpanel målad med Falu rödfärg och fem mindre byggnader för att göra det småskaligt, mysigt och tryggt för barnen. Fokus på hållbarhet och flexibilitet har genomsyrat hela projektet.

Vy över Källberga, med Muskövägen i bakgrunden, Raoul Wallenbergskolans röda byggnader och i förgrunden Bloocs färdiga och bebodda bostadsrättsradhus. (Foto: Rosie Alm)

I Källberga får miljön bestämma utformningen av bebyggelsen och inte tvärtom, vilket är det vanligaste.

– Med tanke på att området är förhållandevis kuperat har det inneburit en viss komplexitet, säger Daniel Steding.

De som rent konkret har fått ta hand om utmaningarna i landskapet är Styrhytten, som står för den grova infrastrukturen i området, som att bygga vägar och göra anläggningsarbeten.

– När vi kom hit och började jobba var det bara skog, berg, åker och våtmark. I vanliga fall plattar man ofta ut och planspränger men här följer vi i stället topografin, vilket är väldigt ovanligt, men samtidigt roligt, säger Tor Andersson, entreprenadchef.

– Ja, och det som gör att det fungerar så bra är den goda dialogen mellan samtliga inblandade. Vi fungerar som ett team – Team Källberga, där alla har fokus på slutresultatet, säger Calle Axelson, vd på Styrhytten.

I de två första färdiga bostadsområdena, som består av villor och radhus, och ligger granne med skolan har det mestadels flyttat in barnfamiljer.

De första husen att byggas i området var 19 fristående villor uppförda av Fiskarhedenvillan. I början 2023 flyttade de första invånarna in.

– Som du ser har alla längs gatan valt lite olika utseenden på sina hus, men alla är ganska så nätta i ladustil med sadeltak, stående panel och små takutsprång för att smälta in i landsbygdsmiljön, säger Viktor Araskog från Fiskarhedenvillan.

Hans kollega, Philip Silfverling, pekar upp mot en skogbeklädd kulle på andra sidan där de ska uppföra ett 20-tal villor.

– De kommer att få en makalöst fin utsikt.

Interiörbild från ett av bostadsrättsradhusen i kvarteret Knarren, byggda av Blooc. (Foto: Rosie Alm)

Alldeles bredvid skolan ligger Källbergas andra färdiga område, Brf Knarren: 30 mindre bostadsrätts­radhus i olika matchande kulörer byggda av bostadsutvecklaren Blooc.

– Alla radhusen är sålda och inflyttade och nu under sommaren och hösten håller vi på och gör det fint och planterar träd, häckar och blommor i kvarteret. Och sedan börjar arbetet med 32 nya parhus uppe på kullen här bredvid, säger Stefan Gustavsson, vd på Blooc.

Vad tycker du sticker ut med Källbergaprojektet?
– Det nära och goda samarbetet. Källberga Mark ringde helt enkelt upp aktörer de tyckte var intressanta och kunde matcha deras vision och värdegrund för projektet. Vilket är ovanligt och har skapat en väldigt familjär stämning som främjar projektet.

När Källberga är färdigbyggt om runt tio till femton år beräknas stadsdelen ha cirka 3 000 invånare. Runt 800–900 bostäder ska det bli och då såväl villor, radhus och parhus som flerbostadshus, med både bostads­rätter och hyresrätter.

Vid entrén till Källberga byggstartas nu 128 hyresrätter, varav 13 i radhus, fördelade på 1:or till 5:or. Husen ska bli 2–3,5 våningar höga och vara i typisk Källbergastil vad gäller skala, färgsättning och materialval. Inflyttning väntas bli 2026 och flera har redan ställt sig i kö hos Heba Fastighets AB, som bygger, äger och kommer att förvalta husen, berättar Fredrik Hagel, projektchef på företaget.

– Förutom lägenheterna har vi också fått ansvaret att bidra till ett levande centrum med affärslokaler runt ett litet bytorg, där Källbergaborna kan samlas och där det finns verksamhetslokaler som kan rymma butiker, kafé och andra verksamheter.

De fristående villorna på Svärtings gata var de första husen att byggas i Källberga. I början av 2023 flyttade de första invånarna in i husen uppförda av Fiskarhedenvillan. (Foto: Rosie Alm)

Fakta Källberga

• Byggstart: årsskiftet 2020/2021.

• Antal bostäder: cirka 800–900 i blandade former med hyresrätter, bostadsrätter, äganderätter, m.m.

• Ny förskola, skola, idrottshall i klasserna F-6 med cirka 120 barn respektive 400 elever.

• Antal invånare: cirka 3 000.

• Yta: cirka 74 hektar.

• Källberga byggs ut i flera etapper, och innehåller förutom bostäder och skola/förskola/idrottshall bland annat grön­områden, lekplatser, torg, bollplan och odlingslotter.

För de som vill uppleva Källberga på plats och även möta oss aktörer som är med och utvecklar Nynäshamns nya stadsdel välkomnar vi alla till ”Källberga-dagen”, lördag den 7:e september runt lunch. Mer information kommer att förmedlas inom kort.