– Nya fräscha skollokaler och ökade möjligheter till kompetensutveckling för lärarna är några av de insatser som nu görs inom förskola och grundskola, säger Pär Olsson som är chef för barn- och utbildningsförvaltningen i Nynäshamn.

”Satsningen på skolan börjar nu visa tydliga resultat”

Fler niondeklassare i Nynäshamn lämnar grundskolan med behörighet till gymnasiet. Det öppnas nya förskolor och grundskolor och antalet behöriga lärare blir fler. Så är allt frid och fröjd i skolan nu?

Det positiva är att vi nu ser att det väldigt omfattande förändringsarbete vi bedriver inom förskola och grundskola verkligen har effekt. Samtidigt måste vi vara ödmjuka och fortsätta att satsa så att alla elever, oavsett bakgrund och förutsättningar, klarar kunskapskraven och ges en chans att få en trygg start i livet, säger Pär Olsson, förvaltningschef för barn- och utbildningsförvaltningen i Nynäshamn.

Läsåret 2022/2023 gick 86,3 procent av eleverna i årskurs nio i Nynäshamns kommun ut med behörighet till gymnasiet. Andelen behöriga var därmed högre än rikssnittet, som låg på 85 procent, och även jämfört med de omkringliggande kommunerna, berättar Pär Olsson:

– Ja det är glädjande att ungdomarna presterar så bra och har möjlighet att söka sig till ett nationellt gymnasie­program. Även meritvärdet var högre förra året liksom att fler elever lämnade nian med betyg i alla ämnen.

Hur arbetar skolorna i kommunen för att öka andelen elever med gymnasiebehörighet?
– Många av de elever som inte når betygskriterierna i årskurs sex gör det inte heller i årskurs nio. Därför är det viktigt att börja tidigt, helst redan i förskolan, och snabbt sätta in kraftfulla insatser
där det behövs så att ingen faller mellan stolarna. Och för detta krävs en ökad samverkan över hela utbildningskedjan.

Pär Olsson lyfter här förskolornas arbete i kommunen.

– Nynäshamns förskolor är mycket bra på att skapa en god lärmiljö där alla barn blir sedda och där undervisningen anpassas efter de enskilda barnens behov. Det här är något grundskolan kan lära av och därför har vi initierat ett erfarenhets- och verksamhetsutbyte mellan förskola och grundskola.

För att säkerställa att undervisningen inom förskolan håller samma höga kvalitet i hela kommunen etablerades för några år sedan ett pedagogiskt centrum. Personalen får här möjlighet till kompetensutveckling, vilket både har lett till lägre personal­omsättning och bättre undervisning.

– Det var ett lyckat grepp, som vi nu ska upprepa inom grundskolan. Vi bygger vidare på förskolans pedagogiska centrum genom att grundskolan nu kommer att inkluderas. Personalen får här möjlighet till både ämnesspecifik och övergripande pedagogisk kompetens­utveckling, säger Pär Olsson.

Hur ska ni öka andelen behöriga lärare i skolan?
– Framför allt genom att visa att vi fortsätter satsa på skolan, både vad gäller nya och fräscha skollokaler och ökade möjligheter till kompetensutveckling för lärarna, där obehöriga lärare kan skaffa sig behörighet och behöriga får en chans att utveckla sig. Vi har exempelvis ett unikt samarbete med KTH i grund­skolan. Andelen behöriga lärare ökade senaste året med nära 4,5 procentenheter, så vårt aktiva arbete börjar ge resultat.

En trygg och inspirerande lärmiljö består av flera delar. Dels att eleverna känner studiero och kan utvecklas i sin egen takt inne i klassrummet, och dels att miljön i och runt om skolan gynnar barnen och deras möjligheter.

Vilka insatser görs för att skapa ett tryggt klimat i skolan?
– Genom bland annat förstärkt vuxennärvaro i korridorer och på skolgårdar och ha tydliga ordningsregler. Vi har anställt trygghetsvärdar och kommer nu även att introducera skolsociala team där skola och socialtjänst samverkar på plats i skolan för att fånga upp vissa norm­brytande beteende innan det går för långt, säger Pär Olsson.

Text: Magnus Nilsson

Fakta Nynäshamns skolor

Antal barn i förskola: 1 700   Antal barn i grundskola: 3 600
Antal förskolor: 23   Antal familjedaghem: 5   Antal grundskolor: 7*

* Raoul Wallenbergskolan Källberga har skolstart i augusti 2024.

Omfattande renovering av Gröndalsskolan

Gröndalsskolan i Nynäshamn genomgår nu en stor uppgradering för att kunna bli stadens enda högstadieskola med fler parallellklasser. Låg- och mellanstadieklasserna på skolan blir kvar. Lågstadiet invigde en helt ny byggnad i augusti 2023. Dagens tillfälliga klassrum på Utsikten avvecklas, och Viaskolan blir renodlad F-6 skola. Arbetet förväntas vara klart lagom till höstterminen 2025.

Flera nya förskolor och skolor i Nynäshamns kommun:

• Ny förskola i Sorunda, Gläntan (invigd augusti 2023).
• Raoul Wallenbergförskolan Källberga, fristående, öppnar 12 augusti 2024.
• Raoul Wallenbergskolan Källberga F-6, fristående, skolstart 20 augusti 2024.
• Ny F-6 skola i Sorunda, planerad att stå klar 2027.
• Kullsta förskola har helrenoverats och nyinvigs i augusti 2024.