Den här sidan är en annons
Nu börjar bostadsutvecklingen av Nynäshamns landmärke: Telis historiska huvudkontor bredvid Teletornet och stadsdelscentret Sjötelegrafen.
Telis före detta huvudkontor från 1938 görs nu om till unika bostäder av fastighetsbolaget Svenska Hus. (Foto: Rosie Alm)
Spektakulärt boende med milsvid havsutsikt och industriella detaljer
Nynäshamns andra stadskärna, Telegrafenområdet, genomgår för närvarande en omvandling med bostäder, stadsutveckling och handel. Fastighetsbolaget Svenska Hus förvandlar nu Telis vita kontorsbyggnader till lägenheter och stadsradhus med Nynäshamns kanske bästa läge.
Runt 250 lägenheter väntas det bli i de tre före detta kontorshusen på Industrivägen samt på angränsande mark. Först ut är det historiska huvudkontoret, en funktionalistisk pärla från 1938 med planerad takterrass mot havet. Här ska det bli 76 hyreslägenheter av varierande storlek med planerad inflyttning hösten 2025. Bostäderna läggs ut på bland annat Bostadsförmedlingen och Svenska Hus blir hyresvärd.
Även de två nyare kontorsstommarna kommer att återbrukas och utvecklas med nya funktioner och fastighetens parkeringsytor bebyggas med radhus och flerbostadshus i den vackra skärgårdsmiljön.
– Utsikten uppe från taket är enorm så det kommer att bli en väldigt maffig och härlig plats att hänga på för de boende. När jag var uppe där häromdagen såg jag Gotlandsfärjan glida förbi där nere och bakom den skärgård och öppet hav så långt man kunde se, säger Niklas Gahm, Fastighetsutvecklingschef, på Svenska Hus i Stockholm AB.
Får lägenheterna också havsutsikt?
– Ja, de allra flesta. Och det i en härlig industriell funkismiljö med jättestora fönster och en takhöjd på 3,5 meter. Alla boendemiljöer har ju sina kvaliteter men det här är verkligen något extra. Det är verkligen en förmån att vi på Svenska Hus har fått möjlighet att gå in och bygga den sista pusselbiten i Telegrafenområdet och det i en av stadens finaste fastigheter, Telegrafen 7.
Fantastisk havsutsikt från både lägenheter och nybyggd takterrass gör det till ett boende utöver det vanliga. (Foto: Rosie Alm)
Det låter exklusivt?
– Jo, det här skulle lika gärna kunna vara dyra bostadsrätter i centrala Stockholm. Kombinationen med havsutsikt, unik återbrukad industrihistorisk bebyggelsemiljö med gångavstånd till pendeltåget till Stockholm gör projektet attraktivt för många.
Vilka kommer att flytta in i husen tror du?
– Dels Nynäshamnsbor med villa som söker ett bekymmersfritt mindre boende men inte känt att det finns något lockande alternativ bland utbudet av lägenheter. Dels stockholmare som söker sig utåt för att få lite mer livskvalitet. Nynäshamn blir ju allt mer integrerad med storstadsregionen.
Telis gamla huvudkontor är kulturskyddat, hur gör ni för att bevara det?
– Ja huset byggdes på 1930-talet och anses särskilt värdefullt. Vi bevarar därför byggnadens tidstypiska funkisfasad och återskapar ursprungliga indragna smidesbalkonger. I bottenvåningen kommer vi däremot att öppna upp fasaden och utveckla stadsradhus med separata entréer och förgårdsmark mot gatan så byggnaden upplevs som en välkomnande bostadsmiljö. Interiört behåller vi detaljer som de vackra kalkstenstrapporna, fönsterbänkar av kalksten och allt fint som förhöjer byggnaden.
Vad händer med Teletornet bredvid?
– Det ska stå kvar och behålla sitt ursprungliga utseende, Svenska Hus äger marken men själva tornet ägs av Telia.
Niklas Gahm är fastighetsutvecklingschef på Svenska Hus i Stockholm AB.
Telis huvudkontor
När dåvarande Televerket flyttade sin verksamhet från Stockholm till Nynäshamn 1913 blev de stadens största arbetsgivare. Huvudkontoret på Industrivägen stod klart 1938 och är ritat av Yngve Ahlbom. De översta två våningarna tillkom 1963. De två andra kontorshusen är från 1980-talet. Teli AB, var Televerkets tillverkningsindustri.